SamenSpraak Oost biedt ook in deze tijd taalcoaching voor mensen die in Amsterdam Oost wonen!
Wilt u meer informatie?
U kunt ons het beste bereiken per mail:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Veel buurtgenoten die een andere moedertaal hebben, willen beter Nederlands leren spreken. Daar kun je hen eenvoudig bij helpen: een uurtje per week met elkaar praten betekent al veel. Geen taalles maar een gesprek aan de keukentafel tijdens het koken samen of onderweg naar een museum of de markt. Dat bepalen jullie zelf.
"SamenSpraak is persoonlijk, het is goed dat je naar iemands huis gaat en Nederlands oefent bij thee en koekjes." (Paige Shipman, Verenigde Staten)
HET TAALPROJECT SAMENSPRAAK OOST
Samen Nederlands spreken. Vrijwilligers helpen anderstaligen met de Nederlandse taal.
Het taalproject ’SamenSpraak Oost’ is een initiatief van het Wijkopbouworgaan Oost en wordt ondersteund door het opbouwwerk van Dynamo. Het doel is Nederlandstalige en anderstalige bewoners uit het stadsdeel dichter bij elkaar te brengen door middel van de Nederlandse taal. Zij komen in huiselijke kring samen om te praten over hun dagelijks leven. Dit informele contact geeft anderstaligen de mogelijkheid om op een ongedwongen manier Nederlands te leren en beter wegwijs te raken in de Nederlandse samenleving. Voor Nederlanders is het een kans om kennis te nemen van andere culturen.
SamenSpraak is een uniek taal- en integratieproject:
- het project is geheel gericht op conversatie gericht is: er wordt geen taalles gegeven, maar enkel gepraat
- het project is laagdrempelig en persoonlijk. Deelname is gratis, de gesprekken vinden thuis plaats, het betreft een 1-op-1 contact
- de Nederlandstaligen krijgen individuele begeleiding krijgen vanuit de SamenSpraak-organisatie en kunnen deel nemen aan een studiedag
- het lokale project richt zich op stadsdeel Oost, zodat mensen in de buurt elkaar leren kennen, ervaringen delen en zich meer verbonden voelen
SamenSpraak bemiddelt tussen de anderstaligen en Nederlandstalige begeleiders die zich aanmelden voor het project. Samen gaan zij Nederlands praten. De gesprekken vinden wekelijks plaats bij de één of bij de ander thuis of op een afgesproken locatie. Het contact duurt in principe een jaar. Daarna worden de begeleider en (eventueel) de anderstalige opnieuw bemiddeld.
Voor Wie?
VOOR WIE IS SAMENSPRAAK BEDOELD?
VOOR MENSEN DIE ANDERSTALIG ZIJN EN GRAAG BETER NEDERLANDS WILLEN LEREN SPREKEN:
Zij kunnen zich aanmelden bij SamenSpraak Oost. Voorwaarden voor deelname zijn:
- Zelf aanmelden.
- Telefonisch bereikbaar zijn.
- Voor langere tijd in Nederland blijven.
- Basis-/passieve kennis van het Nederlands hebben (hoe gebrekkig ook, maar zonder tolk).
Zij worden begeleid door Nederlandstalige vrijwilligers: mensen die het leuk vinden om op informele wijze anderstaligen te helpen om beter Nederlands te leren spreken.
VOOR IEDEREEN DIE GEINTERESSEERD IS IN ANDERE CULTUREN EN DE NEDERLANDSE TAAL en die bovendien geduldig en enthousiast genoeg is om met anderstaligen te oefenen
VOOR ZOWEL DE ANDERSTALIGE ALS DE NEDERLANDSTALIGE VRIJWILLIGER GELDT DAT ZIJ:
- In het stadsdeel Oost wonen.
- Elke week een paar uurtjes beschikbaar zijn.
- Minimaal een jaar deelnemen.
DE OPZET VAN SAMENSPRAAK OOST
Vrijwilligers van SamenSpraak Oost bieden anderstaligen de gelegenheid Nederlands te spreken. Het gaat daarbij niet om Nederlandse les, maar om het informeel oefenen van Nederlands spreken en begrijpen en eventueel schrijven.
De ervaring leertdat door elkaar in huiselijke kring te ontmoeten en te praten over zelf-gekozen onderwerpen, de anderstalige de schroom tot spreken verliest en dat de kans op maatschappelijke integratie wordt vergroot..
Start
Wanneer u geïnteresseerd bent neemt u contact op met SamenSpraak. Vervolgens wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. De contactpersonen van SamenSpraak gaan op zoek naar een geschikte koppeling tussen de anderstalige en de Nederlandstalige vrijwilliger. Zowel de vrijwilliger als de anderstalige worden op de hoogte gebracht van de koppeling. De vrijwilliger belt vervolgens de anderstalige voor eerste afspraak, meestal bij anderstalige thuis om een beeld te krijgen van de gezinssituatie. Indien beiden tevreden zijn zal er wekelijks een samenkomst zijn van 1 à 1,5 uur. U bepaalt samen waar u afspreekt.
Duur
In principe duurt het SamenSpraak contact 1 jaar, dit kan in overleg met de contactpersonen van SamenSpraak worden verlengd.
De contactpersonen van SamenSpraak zullen u af en toe opbellen om te horen of alles goed verloopt. Mocht het SamenSpraak-contact niet goed lopen of mocht u advies nodig hebben, dan kunt u altijd bellen of mailen met de contactpersonen van SamenSpraak.
Afsluiting
Zowel bij de anderstalige als bij de vrijwilliger wordt na afloop een evaluatie afgenomen. Wanneer een anderstalige een jaar heeft deelgenomen aan SamenSpraak krijgt hij /zij na afloop een certificaat uitgereikt. Voor de vrijwilliger wordt een nieuwe anderstalige gezocht.
Contact:
U kunt SamenSpraak Oost het beste bereiken via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(wij beantwoorden mails doorgaans op maandag en woensdag)
Heeft u geen mail? Dan kunt u ons bereiken via telefoonnummer 06-19600633.
SamenSpraak Oost
Van 't Hofflaan 29 A
1097 EM Amsterdam
Telefoonnummer: 06-19600633
Maandag en woensdag van 9:30 tot 11:30
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
SamenSpraak Oost heeft taalcoaches hard nodig!
Maak een anderstalige buurtbewoner wegwijs in het Nederlands!
Momenteel is er een wachtlijst van mensen die op zoek zijn naar een taalcoach. Word taalcoach en meld je aan!
Lees meer over Begeleiding, Materiaal, Tips.