Afdrukken

Buurtbeheer De Groene Staart

 

 

Buurtbeheer De Groene Staart

Groene Staart Bewoners

Voor heel veel Amsterdammers, ook die in Oost wonen is de Groene Staart een onbekende buurt. Zelfs de vorige wethouder, toch altijd zeer betrokken bij buurtbeheer, moest duidelijk worden gemaakt waar de grenzen van de Groene Staart nu precies liepen.
Het is een bijzondere buurt, al was het maar vanwege de bewoners en de gebruikers ervan. Woonbootbewoners, roeiers en volkstuinhouders vormen de kern. Het gebied strekt zich uit van de Utrechtse brug, langs de oostzijde van de Amstel, tot de gemeentegrens van Ouderamstel (in de grote bocht van de Amstel), de A10, de metrolijn tot en met de Duivendrechtse Vaart die in de Amstel uitkomt naast de Utrechtse brug.

Naast de veiligheid van de buurt en de belangen van de bewoners en de gebruikers, maakt de groep zich sterk voor het behoud van het groene karakter. Dit geldt met name voor het Oeverbos dat gelegen is tussen volkstuinencomplex Amstelglorie en de Amstel en voor het Groengebied Amstelland achter de Rozenoordbrug. Beide gebieden zijn van grote ecologische waarde. Bouwactiviteiten of plannen daartoe worden met argusogen bekeken en met stadsdeelwethouders en projectbureau Oost besproken. In de afgelopen jaren heeft de buurt zich hard gemaakt voor het behoud van het Oeverbos, de legale status van de woonboten, de blijvende huisvesting van de 3 roeiverenigingen en de onaantastbare status van Amstelglorie.gs3De stad rukt op en kan dit helaas niet naar alle kanten. Het is dan ook zaak om alle ontwikkelingen nauwlettend te volgen waar het gaat om bedrijfsvestiging en woningbouw.
Gezien de enorme ontwikkelingen in het gebied Overamstel tussen de Groene Staart en de Spaklerweg bemoeit de buurtbeheergroep zich ook nadrukkelijk met de plannen in dit gebied.
We trachten het unieke groene karakter van het gebied onaangetast te laten en middels werkgroepen ervoor te zorgen dat de buurt steeds veiliger en schoner wordt. Afsluiten doen we de buurt zeker niet. Het aantal bezoekers, werknemers van nabije bedrijven, wandelaars en trimmers neemt elk jaar toe. Het kernteam van buurtbeheer bestaat uit een 5-tal actieve bewoners en op de jaarlijkse bijeenkomsten, van barbecue tot themabijeenkomsten, komen veel bewoners / gebruikers opdagen. Deze bijeenkomsten vinden altijd plaats bij de gastvrije roeivereniging Poseidon in het hart van de Groene Staart.

Buurtbeheer de Groene Staart

Contactpersoon:
Piet Broekhuizen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

< Terug